Dříve se migrace báli, dnes Britům nevadí. Co způsobilo obrat, který mohl odvrátit brexit?

Eliška Kubátová

Migrace byla před klíčovým referendem o odchodu Spojeného království z Evropské unie pro Brity jedním z největších zdrojů obav. V mnoha případech tak možná přispěla k jejich rozhodnutí, aby do uren vhodili hlasovací lístek se zaškrtnutým políčkem „Leave“, které pro unii znamená ztrátu jednoho z nejvýznamnějších členských států. Za poslední dva roky však v Británii došlo k velkému obratu – poměr lidí obávajících se migrace výrazně klesl. Je to tím, že jsou dnes Britové mnohem informovanější o tom, co pro ně členství v EU znamenalo?

V době, kdy se jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie chýlí ke konci, není od věci si připomenout, proč se obyvatelé Spojeného království pro brexit vlastně rozhodli. Kromě toho, že požadovali „získat zpět kontrolu“ nad britskými penězi a zákony, vyjadřovali také velké obavy z přistěhovalectví.

Na tuto nótu hraje britská vláda dodnes. „Volný pohyb skončí. Je to jeden z klíčových prvků hlasování v referendu, který musíme Britům zajistit,“ prohlásila před dvěma týdny před parlamentem britská premiérka Theresa Mayová. O pár dní později pak navíc před zástupci britského průmyslu uvedla, že po brexitu už občané členských zemí EU „nebudou předbíhat ve frontě“ kvalifikované pracovníky ze třetích zemí – například „inženýry ze Sydney a softwarové vývojáře z Dillí“.

Je stále pravděpodobnější, že britský parlament odmítne dohodu o brexitu. Co bude pak?

sinfin.digital