Drsný obchod se zdravím: Italský gang lámal chudým ruce i nohy, vše kvůli pojistným podvodům

ČTK

raz

Italská policie zasáhla proti dvěma zločineckým gangům, které lidem z okraje společnosti s jejich souhlasem lámaly končetiny a za fingované dopravní nehody posléze od pojišťoven inkasovaly statisíce eur. O akci palermské policie, při níž bylo zatčeno 11 osob, dnes informoval zpravodajský server CNN. Vyšetřování začalo v loni v lednu poté, co muž z Tuniska po rozdrcení končetin zemřel na infarkt a jeho tělo bylo nalezeno na ulici sicilské metropole.

Zločinci si oběti vyhlíželi mezi alkoholiky, drogově závislými, lidmi s psychickými problémy a chudými na palermském hlavním nádraží. Nalákali je příslibem vysokých částek, ale nakonec jim dávali jen pár set eur. Končetiny jim drtili 25kilovým závažím, které se užívá v posilovnách. Některé z obětí skončily na invalidním vozíku, anebo byly dlouho nuceny chodit o berlích.

"Udělala jsem to pro své děti, chtěla jsem pro ně dům. Slíbili mi 34.800 eur (890.000 Kč), ale nakonec jsem dostala jen 500 eur (12.800 Kč)," řekla deníku La Repubblica 27letá Francesca Calvarusová. "Ani jsem nekřičela, dali mi roubík do úst a zavázali oči," dodává. Mladá matka podala trestní oznámení - tvrdí, že jí členové gangů vyhrožovali a pokoušeli se ji vydírat. Policie vyšetřuje ale i samotnou Calvarusovou.

sinfin.digital