EP: EU se musí chránit proti kybernetickým hrozbám, úspěšný útok může změnit jadernou elektrárnu na bombu

ČTK

mst

Evropská unie by v souvislosti s rostoucím rizikem útoků vedených prostřednictvím počítačů měla posílit svou kybernetickou bezpečnost. Vyzvali k tomu v dnešním usnesení poslanci Evropského parlamentu, podle nichž by měla EU zřídit týmy rychlé reakce schopné zasáhnout proti novým hrozbám. EP navrhl v této věci rovněž prohloubit spolupráci EU se Severoatlantickou aliancí.

Schválený text zdůvodňuje potřebu vytvoření nových týmů rostoucí hrozbou ze strany zemí jako je Rusko, Čína, Severní Korea, ale i skupin počítačových zločinců. Mezi zásadní rizika patří podle EP útoky na klíčovou infrastrukturu, počítačová špionáž, sledování obyvatel EU, dezinformační kampaně či vyděračské viry.

Evropské země v současnosti nemají jednotný systém reakce na tyto hrozby, což je podle usnesení EP na čase změnit. „Úspěšný kybernetický útok může změnit jadernou elektrárnu na jadernou bombu nebo způsobit chaos v nemocnici a ohrozit životy pacientů,“ poznamenal estonský zpravodaj usnesení Urmas Paet z liberální frakce.

sinfin.digital