EU chce zabránit zneužívání fondů. Europoslanci do boje s korupcí podpořili žalobkyni z Rumunska

Lucie Bednárová

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) možná zná jméno svého prvního šéfa. Evropský parlament vybral mezi kandidáty Lauru Codrutu Kövesiovou z Rumunska, kterou zahraniční média znají jako bojovnici proti korupci. Žalobce, na němž se europoslanci musí ještě shodnout se členskými státy, se bude starat o to, aby nedocházelo k podvodům a zneužívání peněz ze společného rozpočtu EU. 

„Problémů se zneužíváním peněz v EU je celá řada a jde mnohdy o miliony eur. Je dobře, že budeme podvody systematicky potírat z evropské úrovně,“ řekl redakci český europoslanec Tomáš Zdechovský (EPP), který zasedá ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) v Evropském parlamentu. Výbor dnes na post historicky první šéfky Úřadu evropského veřejného žalobce navrhl Rumunku Lauru Codrutu Kövesiovou.

Včera večer ke stejnému výsledku hlasování dospěl i druhý klíčový výbor pro rozpočtovou kontrolu. V něm zasedá jiná česká europoslankyně Martina Dlabajová (ALDE). I ta je přesvědčena, že role veřejného žalobce v EU je důležitá. „Jeho vznik a obsazení kvalitním kandidátem přispěje ke zvýšení výkonnosti a podpoří přidanou hodnotu evropských prostředků, které jsou zčásti i prostředky českých daňových poplatníků,“ napsala redakci Dlabajová.

Evropským lidovcům dochází trpělivost s Orbánem. Češi ho ale z EPP vylučovat nechtěj

sinfin.digital