EU chtěla kritizovat Trumpa za přesun ambasády do Jeruzaléma. Česko to zablokovalo

ČTK, lup

Česká republika, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly v minulých dnech přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, které mělo být kritické k nadcházejícímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Uvedla to ČTK s odkazem na diplomatické zdroje. Své velvyslanectví Spojené státy z Tel Avivu do Jeruzaléma přesunou v pondělí.

Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová dnes ČTK v této souvislosti sdělila, že Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla nyní k tématu opětovně vyjadřovat. Palestinské ministerstvo zahraničí vyslovilo hluboké politování nad rozhodnutím trojice unijních zemí.

Evropská unie dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

Pondělní přesun americké ambasády, který vychází z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa tomuto úsilí zasazuje ránu. Izrael ho vítá a Palestinci naopak podprobují tvrdé kritice. USA podle nich nadále nemohou zastávat roli alespoň náznakem nestranného prostředníka při mírových rozhovorech.

Trump zvolil hřiště pro demonstraci měkké síly. Proč se s Kimem sejde právě v Singapuru?

sinfin.digital