EU se chce zbavit národních států, Británie musí odejít, říká pro INFO.CZ euroskeptik Rosindell

Matěj Trávníček

V čele strany i vlády by měl premiérku Theresu Mayovou nahradit někdo, kdo skutečně věří v brexit. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ, přímo z centra dění ve Westminsteru, to říká britský poslanec Andrew Rosindell, který patří k vlivné euroskeptické European Research Group. Evropská unie je podle něj nereformovatelná a nedemokratická, i proto by jí Británie měla dát sbohem.

S britským poslancem Andrew Rosindellem jsme se sešli v parlamentu ještě před tím, než zákonodárci hlasovali o dalším osudu brexitu. Nakonec se nerozhodli pro žádnou z variant, které k hlasování vybral předseda dolní sněmovny John Bercow. Z parlamentní restaurace, kde náš rozhovor probíhal, běžel Rossindell na setkání poslanců Konzervativní strany, na němž premiérka Mayová slíbila, že rezignuje, pokud poslanci schválí její návrh dohody o vystoupení z EU. Nic z toho však neubírá rozhovoru na aktuálnosti. V chaosu brexitu začíná platit, že ačkoli se neustále něco děje, ve skutečnosti se neděje vůbec nic. Situace se totiž nikam neposouvá.

Jaké řešení brexitu by podle vás bylo nyní vůbec nejlepší?

Kdyby Evropská unie akceptovala, že chceme co nejdříve odejít a že to chceme udělat spořádaným způsobem. A to se může stát i bez dohody, která je v současnosti na stole.

Chceme jen to, aby byla EU rozumná a pochopila, že jsme svolní k nejrůznějším bilaterálním dohodám. Navržená dohoda o vystoupení ale nemůže uspokojit parlament ani veřejnost, a proto bychom ji měli odložit stranou a soustředit se na náš spořádaný odchod. To znamená využít přechodné období k odložení brexitu a ke sjednání jednotlivých dohod v oblastech, na kterých se dokážeme shodnout.

Podpořte moji dohodu o brexitu a odejdu, nabízí Mayová. Proč hra na obětního beránka nevyjde?

sinfin.digital