EU se lidem vzdálila a zadrhla se. Italský premiér bil před europoslanci na poplach

Lucie Bednárová

Projekt evropské integrace ztratil tah na branku a vzdálil se lidem, kterým měl sloužit. Je potřeba se vrátit na začátek a stávající Evropskou unii reformovat. Ve Štrasburku to uvedl italský premiér Giuseppe Conte, který do Evropského parlamentu přijel na rozpravu s europoslanci. INFO.CZ bylo u toho.

Conte vystoupil před europoslanci v rámci série rozprav o budoucnosti EU, které odstartovaly loni v lednu a vedou je premiéři či prezidenti členských států. „Samy členské státy nemůžou reagovat na výzvy. Evropský projekt ztratil hnací sílu,“ řekl. „Potřebujeme reformu a musíme unii vrátit důvěryhodnost, udržitelnost a životaschopnost.“

Italský premiér uvedl, že Evropská unie postrádá politickou vizi toho, čeho by chtěla dosáhnout. „Chybí impuls, který tu byl ve druhé polovině dvacátého století,“ řekl Conte s odkazem na to, že Itálie patří mezi země stojící na počátku evropské integrace.

Velkou část projevu věnoval ekonomickým otázkám. Evropa se podle něj v posledních třiceti letech až příliš soustředila na ekonomickou dimenzi integrace a přestala myslet na lidi. „Šlo to na úkor sociálních politik, což prohloubilo rozdíly mezi obyvatelstvem,“ věří Conte.

Tříštění italské vlády na obzoru. Salvini se pere s koaličním partnerem, brzy se ho může zbavit

sinfin.digital