EU se nesmí dělit, pokroku dosáhneme jen jednotní, apeloval Macron v Praze. Babiš ho lákal na sbírku obrazů

ČTK

lup

Evropská unie se nesmí dělit na východ a západ, úspěšná bude jen tehdy, když bude jednotná. Při návštěvě Prahy u příležitosti stého výročí založení Československa to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Před jednáním s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) také vyzdvihl společný zájem Česka a Francie na vybudování společné evropské obrany. EU podle něj při zajištění bezpečnosti svých občanů nesmí spoléhat na žádnou jinou velmoc.

"Přeji si, aby ČR a Francie spolupracovaly v Evropě, aby ukázaly, že tady neexistuje rozdělení mezi východem a západem, je tady jedna jediná Evropa. Právě pokud budeme jednotní, tak se nám podaří přinášet konkrétní řešení v oblasti investic, podaří se nám zvýšit konkurenceschopnost Evropy v oblasti obrany, ekologie," řekl Macron.

Evropská spolupráce v obraně, k níž se Česko dlouhodobě hlásí, bude jedním z témat jednání Babiše s Macronem, "Věřím v Evropu, která nás bude více chránit, která bude svrchovanější. Je třeba, aby Evropa chránila své obyvatele, aby nespoléhala na tu či onu velmoc," řekl francouzský prezident.

sinfin.digital