EU si na Balkáně musí krýt záda. Vedle Ruska se tu plíživě rozmáhá Čína i Saúdové, říká znalkyně

Eliška Kubátová

„Evropská unie si v poslední době dost dobře uvědomuje, že západní Balkán ztrácí. Ztrácí ho na úkor Ruska, Turecka, Číny i Saúdské Arábie a najednou má strach, že zde může vypuknout válka – ať už v Bosně a Hercegovině nebo v Kosovu,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ odbornice na Balkán z Masarykovy univerzity v Brně Věra Stojarová. Právě otázka rozšiřování EU o dvě balkánské země – Severní Makedonii a Albánii – měla být jedním z témat aktuálního bruselského summitu. Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů ale nakonec bylo odsunuto. Jsou země vůbec připravené? A proč je váhavý postup EU na západním Balkáně nebezpečný?

Lídři Evropské unie měli na červnovém summitu rozhodnout o zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií, po úterním jednání unijních ministrů zahraničí je ale jasné, že se tak nestane – rozhodnutí o tom, zda rozhovory se dvěma zeměmi zahájit, bylo odloženo na říjen. Je podle vás oddálení správným krokem, nebo to může podkopat důvěryhodnost EU?

Důvěryhodnost Evropské unie už je v těchto zemích narušená, protože na to čekají dlouhou dobu. Oddálení je ale podle mě opodstatněné, protože ani v jedné z těchto zemí nenastal žádný pokrok, pokud jde o demokratické standardy a všechny důležité prerekvizity, které jsou pro Evropskou unii nezbytné.

Na druhou stranu jsem si ale myslela, že rozhovory se Severní Makedonií přes členské státy projdou a země tak bude odměněna za to, že se jí letos skoro po třiceti letech podařilo urovnat spory s Řeckem, kvůli čemuž si změnila i jméno. Pro Makedonii to byla a stále je obrovská zátěž, která bude prohlubovat polarizaci společnosti. Severní Makedonie je navíc jedinou zemí regionu, která se alespoň snaží o restart demokracie – na rozdíl od ostatních, kde demokracie upadá každým čím dál tím víc.

Německo vychýlilo váhy v debatě o zelené Evropě. Tlak na Česko a východ unie roste

sinfin.digital