Europoslanci schválili rozpočet za rok 2016. Chtějí přísnější kontrolu fondů a zmiňují Čapí hnízdo

ČTK

raz

Europoslanci dnes schválili účetní uzávěrku unijního rozpočtu za rok 2016, v níž mimo jiné konstatovali, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) našel závažné nedostatky v kauze Čapí hnízdo. Smyslem této zmínky je podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) upozornit Evropskou komisi, aby se snažila zabránit opakování podobných kauz v dotačních programech unie.

V jedné z padesátky zpráv, které se vyjadřují k hospodaření jednotlivých unijních institucí, jsou v rozsáhlém dokumentu o Evropské komisi a jejích agenturách i tři krátké odstavce o kauze Čapí hnízdo. Europoslanci mimo jiné vyzývají Evropskou komisi, aby uplatnila v této věci sankce a získala zpět dotaci 1,67 milionu eur (asi 41,8 milionu Kč). Europoslanec Zdechovský ale ČTK potvrdil, že unie žádné peníze nevyplatila, protože žádost o jejich proplacení zastavila poté, co byl podán podnět k prošetření úřadu OLAF.

3870379:article:true:true:true

„Důvod, proč to dneska řešíme, je ten, že EK dostává každý rok takové vysvědčení, v němž EP upozorňuje na největší kauzy, které se za ten rok udály,“ řekl Zdechovský. Dodal, že smyslem zmínky o kauze Čapí hnízdo je také upozornit EK na nutnost přísnějších pravidel kontroly využívání strukturálních fondů. Podle Zdechovského inicioval zařazení zmínky o české kauze do dokumentu německý europoslanec Joachim Zeller.

Evropa se šikuje proti dominanci a rozpínavosti Číny. Snahu bojkotuje Maďarsko

sinfin.digital