Europoslanci uznali Guaidóa prezidentem Venezuely, odsoudili také násilí a zadržování novinářů

ČTK

luš

jj

Poslanci Evropského parlamentu (EP) se dnes usnesli, že až do vypsání svobodných a demokratických voleb uznávají Juana Guaidóa jako legitimního prezidenta Venezuely. Členské země unie a také instituce bloku europoslanci vyzvali ke stejnému kroku. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dnes uvedla, že EU k situaci ve Venezuela utvoří mezinárodní skupinu, která se poprvé sejde příští týden.

Pro právně nezávaznou rezoluci dnes na plénu hlasovalo 439 poslanců, 104 bylo proti a 88 se zdrželo. Šéfku unijní diplomacie Federiku Mogheriniovou zároveň vyzvali k práci na zřízení kontaktní skupiny, jejíž práce by ve Venezuele směřovala právě k zorganizování svobodných a věrohodných prezidentských voleb.

Mogheriniová dnes uvedla, že EU se dohodla, že skupina bude fungovat 90 dní a jejími členy budou mimo jiné Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Británie či Ekvádor. Mogheriniová také sdělila, že EU je připravena poskytnout větší humanitární pomoc Venezuele a jejím sousedům. Do okolních zemí v předchozích letech utekly statisíce Venezuelanů před autoritářským režimem prezidenta Nicoláse Madura a ekonomickou krizí, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků.

Maduro pod tlakem. USA mu odstřihly příjmy z ropy, hraje se o loajalitu armády i zájmy Ruska

sinfin.digital