Evropa může na chaos v Libyi doplatit. V nové migrační vlně by mohly dorazit statisíce lidí

Eliška Kubátová

V Libyi se roztáčí nové kolo násilí, které si za poslední týden vyžádalo desítky mrtvých a na šest tisíc lidí připravilo o střechu nad hlavou. Evropská unie vyzývá ke klidu zbraní a požaduje, aby se mezinárodně uznávaná vláda a jednotky Libyjské národní armády (LNA) maršála Chalífa Haftara vrátily k jednacímu stolu. Právě Evropa totiž může na boje v Libyi tvrdě doplatit – chaosu v zemi můžou využít pašeráci, kteří se podílejí na migraci lidí do Evropy.

Od svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 se země dodnes nevzpamatovala. Kromě celé řady ozbrojených skupin o moc usilují dvě vlády – mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty premiéra Fáize Sarrádže se sídlem v Tripolisu, za kterou stojí i OSN, a kabinet na východě země v čele s polním maršálem Haftarem. Právě ten minulý týden odstartoval nové kolo násilí, když zahájil vojenské tažení na Tripolis.

K nastolení příměří už minulý týden vyzvala Organizace spojených národů, která v zemi vede podpůrnou misi. Zhoršující se bezpečnostní situace však znepokojuje především evropskou diplomacii a varování zaznívá také z Česka.

Sophia měla řešit migraci ve Středomoří, unijní dokumenty ale naznačují opak

sinfin.digital