Evropská minimální mzda: Timmermansův návrh by Čechům zvedl plat o několik tisíc

Milan Rokos

Jedním z hlavních slibů nové šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové bylo zavedení celoevropské minimální mzdy. Bude pak brát pomocný dělník v Bulharsku stejné peníze jako jeho kolega v Lucembursku, jak argumentují někteří odpůrci? Jak to s minimální mzdou v zemích EU vypadá, se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Institut minimální mzdy používá v Evropské unii celkem 22 z 28 členských států. Velká většina z nich ji v letošním roce zvýšila – nejvíce Španělsko, a to o rekordních 22 procent. Z původních 736 eur tak minimální měsíční mzda vyskočila na 900 eur (asi 23 400 korun). Ve skutečnosti ale španělští zaměstnanci berou více, protože mnoho zaměstnavatelů vyplácí i 13. a 14. plat.

Španělsko se tak posunulo z 10. na osmé místo ve výši minimální mzdy. Další zemí s výrazným nárůstem byla Francie, kde prezident Emmanuel Macron ohlásil zvýšení mzdy na 1521 eur – tento krok byl odpovědí na protesty hnutí žlutých vest. Jen pro srovnání – v Česku nyní minimální mzda činí zhruba 518 eur.

Babiše je třeba pevně obejmout a donutit ho naposledy vydechnout, nepochybuje Škromach

sinfin.digital