Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Evropská unie posiluje obchodní vazby. Začne jednat s Austrálií a Novým Zélandem

Členské země EU dnes daly Evropské komisi zelenou začít vyjednávat s Austrálií a Novým Zélandem o uvolnění překážek ve vzájemném obchodu. Dohodli se na tom v Bruselu ministři odpovědní za mezinárodní obchod.

Hlavním cílem obchodních dohod s oběma zeměmi má být větší uvolnění vzájemného obchodu, odstranění cel na zboží a zajištění lepšího přístupu na trh služeb a k možnosti ucházet se o veřejné zakázky v Austrálii a na Novém Zélandu. Budoucí dohody o volném obchodu by měly podle členských zemí nejvíc pomoci automobilovému průmyslu, vývozu strojírenských výrobků, chemických výrobků, zpracovaných potravin a právě služeb.

Evropská unie se v posledních měsících snaží co nejvíce posílit své obchodní vazby se světem, také v souvislosti s přístupem americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa k mezinárodnímu obchodu. Dohody evropský blok už uzavřel s Kanadou, Japonskem, Vietnamem, Singapurem či Mexikem a vyjednává také s dalšími zeměmi.

Evropská komise dnešní krok členských zemí uvítala a uvedla, že první jednací kolo by se mělo v Bruselu uskutečnit už v červnu. Předseda komise Jean-Claude Juncker uvedl, že jednání budou ze strany EU velmi transparentní. „Rozšiřujeme spojenectví partnerů, kteří si přejí otevřený a na obecných pravidlech založený mezinárodní obchod,“ poznamenal Juncker.

EU již s oběma zeměmi úzce spolupracuje v otázkách hospodářské a obchodní politiky v rámci partnerských dohod, které s Austrálií uzavřela v roce 2008 a s Novým Zélandem loni.

Unie se bude v nadcházejících rozhovorech snažit zajistit ochranu zranitelných odvětví, jako je zemědělství, a usilovat o maximální využití výhod otevření trhu, aniž by to poškodilo místní producenty. Součástí mandátů pro unijní vyjednávače tak není úplná liberalizace obchodu se zemědělskými produkty, u nichž se počítá se zvláštním režimem.

Budoucí smlouvy by měly být také založené na „nejvyšších standardech v oblasti práce, bezpečnosti, životního prostředí, klimatu a ochrany spotřebitele“, uvedly dnes členské země unie.

EU je třetím největším obchodním partnerem Austrálie a druhým největším Nového Zélandu po Austrálii. Celkový objem vzájemného obchodu EU a Austrálie bylo loni více než 47,7 miliardy eur s kladnou obchodní bilancí na straně EU ve výši více než 21 miliard eur.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1