Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Evropská unie zřizuje obranný fond. Bude financovat zbrojní firmy a modernizaci válečné technologie

Evropská unie zřizuje obranný fond. Bude financovat zbrojní firmy a modernizaci válečné technologie

Evropští poslanci dnes schválili zřízení prvního programu Evropské unie na podporu inovací v obranném průmyslu. Fond s rozpočtem 500 milionů eur (13 miliard Kč) má v příštích dvou letech pomoci zbrojním firmám financovat nové a modernizovat stávající technologie. Cílem programu je podle Evropské komise zvýšit konkurenceschopnost evropského obranného průmyslu a přispět v tomto ohledu k větší nezávislosti unie.

Podle kritiků ale budou z projektu těžit jedině zbrojní firmy, a nikoli evropští občané. Poukazují také na to, že podmínky programu jasně nezakazují vývoj a vývoz kontroverzních zbraní.

První projekty by se mohly dočkat unijní finanční podpory už v roce 2019. Podmínkou ale je, aby na nich spolupracovaly nejméně tři různé firmy z nejméně tří členských států. Nařízení o vzniku Evropského programu rozvoje obranného průmyslu (EDIDP), jak zní oficiální název projektu, ještě musejí schválit členské státy unie.

Podle hlavní parlamentní vyjednavačky v této záležitosti, francouzské europoslankyně Françoise Grossetêteové, zamezí fond mimo jiné duplicitnímu financování stejného výzkumu v různých zemích. Poslankyně upřesnila, že deset procent z fondu bude určeno pro malé a střední podniky.

Parlament původně přijal dodatek k právnímu základu EDIDP, který stanovil, že některé kategorie zbraní by měly být z financování z fondu vyňaty. Výjimka se měla týkat mimo jiné plně autonomních zbraní, tedy těch, které jsou schopny samy, bez lidského rozhodnutí zaútočit na cíl. Tento dodatek ale nakonec po jednání s Evropskou komisí a členskými státy neprošel. Vyjednavači se místo toho dohodli na mírnějším znění. Někteří poslanci proto dali už dříve najevo, že budou hlasovat proti zřízení fondu. Například německá levicová poslankyně Sabine Lösingová označila program EDIDP za skandální.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1