Evropské firmy začínají odcházet z Íránu, Brusel je před dopady amerických sankcí bude chránit

ČTK

mst

Stále více evropských firem se připravuje na ukončení spolupráce s Íránem kvůli hrozbě zavedení nových sankcí USA vůči Íránu poté, co Washington odstoupil od jaderné dohody s Teheránem. Evropská unie chce společnosti před dopadem amerických sankcí aktivně bránit. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v Sofii řekl, že už v pátek podnikne komise kroky, které k ochraně evropských hospodářských zájmů využijí postup aplikovaný unií už v roce 1996, kdy USA zpřísnily sankce vůči Kubě.

„Efekt amerických sankcí bude citelný. Je proto povinností EU chránit evropské firmy, a to se týká hlavně malých a středních podniků,“ prohlásil dnes před novináři Juncker. Dodal, že návrhy opatření, které ve středu šéfům států a vlád předložil k posouzení, získaly plnou podporu.

Ve středu oznámila možný odchod z Íránu francouzská energetická firma Total a dnes dánská přepravní společnost A.P. Moller-Maersk. Opačnou cestou se však vydali Britové, když íránská státní televize dnes oznámila, že země podepsala předběžnou dohodu o rozvoji ropného pole s britským konsorciem Pergas.

Kardinál Duka: Menšiny tu vytvářejí totalitu, to si netroufli ani nacisté, jsme v nejhlubší krizi

sinfin.digital