Evropští lidovci vybírají šéfa příští Komise. Čeští europoslanci s volbou váhají

Lucie Bednárová

Finské Helsinky budou další dva dny hostit kongres Evropské lidové strany, jejímiž členy jsou i české strany KDU-ČSL a TOP 09/STAN. Evropští lidovci se scházejí také proto, aby ze svých řad vybrali svého kandidáta na předsedu příští Evropské komise a lídra volební kampaně. Češti europoslanci, kteří se do Helsinek také chystají, svého favorita nejspíš mají. Zda ho však nakonec podpoří, se definitivně rozhodnou až na místě. Bude to stávající šéf evropských lidovců a favorit kancléřky Merkelové Manfred Weber, nebo bývalý finský premiér a kritik Viktora Orbána Alexander Stubb?

„Na 99,9 procent vyhraje Manfred Weber. O tom nemůže snad být ani pochyb,“ řekl redakci zdroj z blízkosti příprav dvoudenního kongresu evropských lidovců (EPP), který zítra startuje ve finských Helsinkách. A nechystají se ho sledovat pouze přívrženci EPP, ale v podstatě celá Evropa. Evropská lidová strana, která v současném Evropském parlamentu představuje nejsilnější politickou skupinu zahrnující i české strany KDU-ČSL a TOP 09/STAN, totiž vybírá svého lídra do voleb. Ty proběhnou v květnu příštího roku a kromě nového složení europarlamentu se postarají také o nového šéfa příští Evropské komise.

Tím má být podle nepsaných pravidel jeden z lídrů, s nimiž evropské politické strany půjdou do voleb. Z posledních voleb, které proběhly v roce 2014, takto vzešel i Jean-Claude Juncker.

Přistoupení ČR k fiskálnímu paktu je symbolické. Rozpočty na uzdě v EU drží málokdo

sinfin.digital