Evropští zelení vsadí v eurovolbách na gender. O Junckerovo křeslo se poperou muž a žena

Lucie Bednárová

Evropští zelení už vědí, kdo je povede do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou příští rok v květnu. Na víkendovém sjezdu vybrali dvojici stávajících europoslanců – Němku Ska Kellerovou a Nizozemce Base Eickhouta. I přesto, že šance na to, že jeden z nich v křesle vystřídá šéfa Evropské komise Jean-Claudea Junckera, kterého dle nepsaných pravidel bude vybírat nejsilnější strana v novém europarlamentu, je malá, zelení si věří. A důvěru mají i od českých zelených.

„Dvojice kandidátů je dobrou volbou, i čeští Zelení podpořili právě je,“ řekl redakci Michal Berg z českých Zelených, který je také členem vedení European Greens.

Evropská strana Zelených o víkendu vybrala dva kandidáty – muže a ženu, kteří ji na jaře 2019 povedou do voleb do Evropského parlamentu. Jde o německou europoslankyni Francizsku Kellerovou a nizozemského europoslance Base Eickhouta.

Ska Kellerová je poslankyní Evropského parlamentu od roku 2009 a vede europarlamentní skupinu Zelení – Evropská svobodná aliance. V roce 2014 získala spolu s Josém Bovém nejvíce hlasů ve stranických primárkách, které se konaly přes internet ve všech členských státech EU, a stala se lídryní zelených do eurovoleb. Její program se opíral o představu „alternativní Evropy“, která by se soustředila více na lidi než na banky a zisky bankéřů.

Kritik německé politiky vůči Řecku Varoufakis chce do Evropského parlamentu. Za Německo

sinfin.digital