EXKLUZIVNĚ: Europoslankyně Šojdrová je v Řecku. Hledá „sirotky“ a připravuje návrh pro Babiše

Lucie Bednárová

Europoslankyně Michaela Šojdrová je podle zjištění INFO.CZ v tyto dny v Řecku, kde navštíví vybrané tábory pro uprchlíky. Cíl má jasný: vybrat vhodné děti, které jsou bez doprovodu a které by mohly být přesunuty do Česka. Šojdrová se na tom dohodla s premiérem Andrejem Babišem, kterému v září předložila svůj návrh. Babiš přijetí 50 syrských dětí tehdy odmítl a trval na tom, že je potřeba dětem v uprchlických táborech pomáhat přímo na místě.

„Ano, začátkem týdne vyjíždíme do Řecka,“ řekla INFO.CZ česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Prozradit, jaká konkrétní místa spolu se svým týmem navštíví, ale odmítla. „Je to kvůli ochraně dětí,“ vysvětlila.

Šojdrová v září oficiálně přednesla plán na přesunutí pěti desítek syrských dětí, které se nacházejí v uprchlických táborech bez doprovodu, do Česka. Narazila s tím ale u premiéra Andreje Babiše (ANO), který se proti návrhu postavil. Médiím sdělil, že dětem by se mělo pomáhat především tam, odkud pocházejí a kde bydlí. „Spíš by bylo lepší pro ty děti postavit školu, byty, ubytování někde v Jordánsku, tam by to bylo pro ně lepší perspektivně,“ uvedl Babiš po osobním setkání se Šojdrovou.

Babišova reakce mne mrzí, syrského sirotka si klidně vezmu sama, říká pro INFO.CZ Šojdrová

sinfin.digital