Filipínec bránil své kolegyně. Útočník ho zkopal a zabil, slovenské úřady jsou pod palbou kritiky

ČTK

raz

Vlnu pobouření vyvolal na Slovensku případ Filipínce, kterého byl v centru Bratislavy ukopán k smrti. Šestatřicetiletý přistěhovalec se pokoušel chránit své kolegyně z práce, které útočník - podle tisku osmadvacetiletý Juraj H. z Dunajské Stredy - obtěžoval.

K brutálnímu útoku došlo v sobotu minulý týden. Ve čtvrtek cizinec, kterého útočník kopal do hlavy, když už ležel na zemi, podlehl utrpěným zraněním.

Filipínec Henry John Serafica Acorda žil v Bratislavě několik let. Pracoval zde v počítačové firmě.

"Ačkoliv policie Juraje H. po útoku zadržela, okresní prokurátor tehdy neviděl důvod, aby zůstal ve vazbě. Den před Filipíncovou smrtí tak prokurátor pustil Juraje H. na svobodu," napsal Denník N na svém webu.

Podle deníku Sme o vzetí do vazby žádal vyšetřovatel, okresní prokurátor s tím však nesouhlasil. Prý neshledal skutečnosti, které by naznačovaly, že by obviněný na svobodě pokračoval ve stejné trestné činnosti.

Případ ale vyvolal rozhořčení veřejnosti. "Juraj H. způsobil těžká zranění Filipínci Henrymu, který jim následně podlehl. A to vše jen proto, že chtěl obtěžovat děvčata a ten 'zlý imigrant' mu to nedovolil? Kde jsou teď (krajní nacionalisté) Kotlebovci? Anebo když útočí Slovák, tak je to v pořádku?" citoval list Pravda jeden z příspěvků na sociální síti.

Ozvali se i politici, ve vládě i v opozici. "Nelze tolerovat, že vrazi smějí svobodně chodit po našich ulicích," uvedl premiér Peter Pellegrini. "To jsou velmi špatné signály pro naši společnost. S vrahem nemůžeme mít slitování a spravedlnost musí zasáhnout okamžitě," dodal.

sinfin.digital