Francie a Německo nalezly shodu nad reformou autorského práva Evropské unie

urm

Francie a Německo se shodly na podobě reformy autorského práva v Evropské unii. Oznámil to dnes zpravodajský web Politico s odvoláním na nejmenovaného poradce francouzského prezidenta. Zatím není jasné, jak dohoda konkrétně vypadá. Kompromis dosažený oběma zeměmi byl ovšem jedinou překážkou, která bránila v prosazení reformy napříč celou EU.

Jednání se ocitla v bodě mrazu na zhruba dva týdny, země se totiž nebyly schopné dohodnout, zda by klíčová část celé legislativy měla platit i pro malé a střední podniky. Zatímco Francouzi výjimku odmítali, Němci ji prosazovali.

Podle informací INFO.CZ dohoda obou velmocí počítá s poměrně citelným oslabením takzvaného článku 13. Ten měl přenést zodpovědnost za nahrání díla, které porušuje autorská práva, z uživatele na internetové platformy, tedy především YouTube či v Česku Ulož.to. Provozovatelé těchto platforem navíc měli zajistit, aby se na jednotlivá úložiště kradený obsah nedostával, pokud již byl v minulosti stažen. To by podle kritiků znamenalo zavedení „filtrů“, které se dostaly podl silnou palbu kritiky kvůli obavám z cenzury.

Dohoda Francie a Německa s těmito „filtry“ nepočítá. Naopak by zůstala zachována současná praxe, kdy majitel autorských práv kradené dílo nahlásí a provozovatel jej musí stáhnout. Už však nemusí zajišťovat, aby se jeho nahrání někdy v budoucnosti neopakovalo. Tato část dohody se podle informací INFO.CZ nelíbí hudebnímu průmyslu, ale není pravděpodobné, že by jeho zástupci byli schopni současná jednání zvrátit.

Dohoda Francie a Německa rovněž obsahuje výjimku pro malé a střední podniky, kterých se omezení daní článkem 13 nemají týkat. Vyjednavači tuto definici stanovili poměrně „úzce“. Týkat se má jen platforem, které mají méně než pět milionů uživatelů, obrat menší než 10 milionů eur a jsou mladší tří let.  

sinfin.digital