Houellebekova brutální vize úpadku Evropy sklízí obdiv. Jeho nejlepší kniha, shodují se média

urm

Francouzský spisovatel Michel Houellebecq, který je v Česku známý například díky románu Podvolení, v němž popisuje Francii, kde se prosadilo právo šaría, dnes vydal dlouho očekávaný nový román Serotonin. Převažují názory, že jde o jeho nejlepší dílo, píše francouzská agentura AFP. Ve chmurné vizi západní Evropy předvídá vznik hnutí podobného „žlutým vestám“, přestože dílo napsal dlouho před jejich protesty.

Hrdinou sedmého Houellebekova románu je Florent-Claude Labrouste, který se vrací na francouzský venkov zdevastovaný globalizací a společnou zemědělskou politikou Evropské unie. „Takhle umírá civilizace, bez velkého dramatu a krveprolití,“ hodnotí šestačtyřicetiletý Labrouste stav francouzského venkova. Tam se vydává, aby našel svojí manželku, která ho opustila kvůli jiné ženě. Francouzský L'Obs přitom upozorňuje, že jako jeden z předních viníků úpadku západoevropské civilizace je v knize vylíčen feminismus.

Kromě toho ovšem Labrouste naráží na fabriky, jež hromadně propouští dělníky, a zkrachovalé farmáře, kteří páchají hromadně sebevraždy. Vše vnímá jako jeden velký tajný plán na „vyčištění“ francouzského venkova tak, aby odpovídal evropským standardům. „Lidé mizí, aniž by se dostali do titulků,“ dodává. Zarážející je také, s jakou přesností Houellebecq předpověděl vznik tzv. žlutých vest. Farmáři se v knize rovněž bouří a blokují hlavní silniční tahy - podobně jako protestní hnutí, jehož akce v závěru loňského roku do určité míry ochromily Francii.

sinfin.digital