Hrozba chudoby nebrání v deportaci migrantů, rozhodl Evropský soudní dvůr

Evropský soudní dvůr došel k závěru, který může mít citelný dopad na situaci migrantů v bohatých zemích unie. Rozhodl, že nižší sociální standard v určitých státech nemůže být důvodem k tomu, aby do nich běženci nemohli být vraceni. Stanovisko může snížit počet migrantů v Německu a naopak přidělat starosti Itálii, Řecku, Polsku a dalším zemím na hranicích unie.

Podle soudního dvora už žadatel o azyl nemůže argumentovat pouze tím, že by mu při vystěhování do jiné země EU hrozila chudoba nebo dokonce bezdomovectví. Právě takovými tvrzeními se totiž často hájí migranti, které chce Německo vracet do zemí EU, do nichž vkročili jako do prvních. Na základě takzvané Dublinské úmluvy by běženci právě tam měli žádat o azyl a čekat na výsledek.

Mnoho migrantů i zástupců neziskových organizací tvrdí, že kdyby byly z Německa vráceni do Řecka, Bulharska nebo Itálie, jejich životní standard by se oproti německým poměrům snížil až na hranici ohrožení života. Podmínky pro migranty v těchto zemích jsou totiž podle nich kritické. A proto prý musejí zůstat během azylového řízení v Německu.

Orbán balancuje na špičce nože. Víme, co ho za pár hodin čeká u evropských lidovců

sinfin.digital