Huawei v Bruselu otevře centrum kybernetické bezpečnosti

ČTK

lup

Čínská technologická firma Huawei otevře příští týden v Bruselu centrum kybernetické bezpečnosti. Budou ho využívat i zákazníci z Česka. V ČR ani ve východní Evropě podobné centrum firma v současnosti neplánuje. ČTK to na veletrhu Mobile World Congress řekli zástupci společnosti.

Huawei již v Evropě provozuje podobná centra v Británii a Německu. Zákazníci, regulační orgány nebo zástupci státu si v centrech mohou prohlédnout technologie firmy, bezpečnostní řešení a případně i nahlédnout do jejích zdrojových kódů. Firma tak chce mimo jiné deklarovat, že nic neskrývá a vyvrátit podezření, že její technologie mohou zcizovat data nebo jsou jinak nebezpečné pro jiné země.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci oznámil, že technologie Huawei považuje za bezpečnostní riziko. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem Huawei a ZTE, například Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně a následně soutěž zrušilo. Huawei v lednu úřad vyzval, aby varování zrušil, ten jej ale před dvěma týdny potvrdil.

Fuka: Oscary vyhrála pohádka o rasistovi, řádí korektnost, pořadatelé jsou k smrti vyděšení

sinfin.digital