„Irská pojistka“ je pro Mayovou to, co zeď pro Trumpa. Britský deník píše o „úpění moci“ a přísné opozici

ČTK

lup

Odejít z EU a zachovat průchodnost irské hranice je fantazie – tak se o snahách britské premiérky Theresy Mayové vyjadřuje v dnešním vydání deník The Guardian. Podle britských médií premiérka ve svém "plánu B" prezentovaném v pondělí v parlamentu nepřinesla mnoho nového. List Financial Times však soudí, že ministerská předsedkyně nyní může získat parlamentní většinu na svou stranu.

Takzvaná irská pojistka obsažená v připravené dohodě o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem v případě, že Londýn a Brusel se během přechodného období nedohodnou na jiném řešení. Odpůrci pojistky namítají, že tímto způsobem by Británie de facto zůstala ve stejném celním prostoru s unií.

"Místo toho, aby se vracela k irské hranici, měla by premiérka otevřít debatu přesahující menšinu nekompromisních toryů," napsal The Guardian v redakčním komentáři. Irskou pojistku Mayové přirovnal levicově orientovaný list ke zdi na hranici s Mexikem Donalda Trumpa. "Je to úpění moci mařené nesmiřitelnou opozicí," napsal deník k brexitovému patu.

"Nemůžete mít celní unii a ne unii. Ale Mayová zjevně věří tomu, že může přesvědčit svou stále chatrnější koalici o opaku. Tentokrát má spíše hodiny než dny na to, aby to dokázala," poznamenal The Guardian.

Kovář: Brexit, Británie a Evropa. Budoucnost může být horší než rozpad EU

sinfin.digital