Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Jde to dobře, tvrdí o zaměstnávání uprchlíků v Německu agentura práce. Místo našlo přes 300 tisíc běženců

Jde to dobře, tvrdí o zaměstnávání uprchlíků v Německu agentura práce. Místo našlo přes 300 tisíc běženců

Přes 300 000 běženců pocházejících z osmi hlavních zemí původu našlo dosud v Německu práci. Za poslední rok tak jejich počet narostl o 88 000, uvedla dnes Spolková agentura práce (BA). Na 482.000 uprchlíků stále práci hledá, 187 000 jich úřady vedou jako nezaměstnané.

"Všechno to jde docela dobře," je přesvědčen šéf agentury práce Detlef Scheele, podle něhož není důvod situaci uprchlíků na pracovním trhu vidět černě. K jeho optimismu přispívá i fakt, že 238.000 běženců má práci podléhající sociálnímu pojištění. "To jsou čísla, která jsou dobrá na to, že tito lidé přišli z humanitárních důvodů, a nikoliv, aby si zde našli práci," míní Scheele.

I přes nárůst počtu zaměstnaných uprchlíků jich stále většina práci na plný úvazek nemá. Německé úřady práce v červenci registrovaly 482.000 běženců hledajících zaměstnání. Mezi nimi jsou lidé, kteří momentálně navštěvují jazykové a integrační kurzy, i osoby, které pracují jen několik hodin týdně, ale hledají zaměstnání na plný úvazek. Asi 187 000 migrantů je vedeno jako nezaměstnaných.

Nejdůležitějším faktorem pro úspěch na německém pracovním trhu zůstává podle Spolkové agentury práce znalost němčiny. Je přitom podle ní nerealistické očekávat, že je možné se v krátké době naučit tak dobře německy, aby člověk mohl najít práci nebo nastoupit do učení. I proto odborníci očekávají, že počet zaměstnaných běženců bude výrazněji stoupat v delším časovém horizontu.

Do Německa od roku 2015 přišlo zhruba 1,5 milionu uprchlíků. Velká část z nich se svou žádostí o azyl neuspěje. Při vracení neúspěšných žadatelů do země jejich původu ale někdy dochází z hlediska trhu práce k paradoxním situacím, kdy jsou odsunováni lidé, kteří mají zaměstnání a jsou ve spolkové republice dobře integrování, zatímco někteří migranti mohou zůstat, i když o práci nejeví zájem. Německá vláda proto uvažuje o možných reformách stávajícího systému.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1