Johnsona čeká střet s realitou a zmírní tón. Část slibů je příliš i na jeho stranu, říká Kruliš

Eliška Kubátová

Boris Johnson – nepřehlédnutelný politik a hlasitý zastánce odchodu Británie z EU – se odpoledne stal novým premiérem Spojeného království. Dočkal se tak vysněné funkce, na které ho čeká unikátní zkouška. Do brexitu aktuálně zbývá ani ne sto dní a dokončit tuto misi bude pro Johnsona velmi složité. „Jeho manévrovací prostor je stejně omezený, jako měla premiérka Mayová. Pokud bude chtít provádět sliby z kampaně, může brzy čelit ztrátě většiny v dolní komoře. Pak by musel jít do předčasných voleb,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ odborník na Velkou Británii z Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Boris Johnson po Therese Mayové převzal zemi v hluboké politické krizi, parlament je rozdělený a stejně tak i veřejnost. Vlády se ujímá v komplikovanější situaci, než byla před třemi lety, kdy se o křeslo rovněž ucházel. Jaká je jeho výchozí pozice?

To, že měl Boris Johnson ambici být britským premiérem, bylo špatně skrývaným tajemstvím a komentátoři o tom hovoří už od dob jeho primátorství Londýna. Současný nástup do premiérského křesla je asi lépe načasovaný, než kdyby k tomu mělo dojít už těsně po referendu. Johnson by jako osobnost stavící se za odchod země z EU v první fázi jednání vyvolal mnohem silnější emoce a mohl by být překážkou už na začátku brexitových rozhovorů.

Čistě z hlediska jakési emocionální chemie tak pro Johnsona může být nyní výhodou, že se stává premiérem v době, kdy v evropských institucích dochází k personální obměně – Evropské komise bude mít nové složení, bude tu nový předseda Evropské rady a podobně. Může to pro něj být výhodné v tom, že on sám nebude tou jedinou překážkou jednání.

Kritická situace ve Středomoří nutí konat. Rodí se nový způsob přerozdělování migrantů

sinfin.digital