Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Juncker bil v europarlamentu na poplach: Musíme ukázat jednotu Evropy, tříštění si nemůže dovolit

Juncker bil v europarlamentu na poplach: Musíme ukázat jednotu Evropy, tříštění si nemůže dovolit

Silná, jednotná a sebevědomá Evropská unie je silou, se kterou je nutné počítat, prohlásil dnes v Evropském parlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ve svém posledním projevu o stavu EU před volbami do europarlamentu v květnu příštího roku zdůraznil, že ve stávající geopolitické situaci jednotnou EU potřebuje svět i její vlastní občané.

"Do voleb musíme ukázat, že Evropa může překonat rozdíly mezi severem a jihem, východem a západem, levicí a pravicí. Evropa je moc malá na to, aby si mohla dovolit rozdělování na poloviny či čtvrtiny," podotkl Juncker.

Projev zahájil připomínkou roku 1913, kdy Evropané očekávali, že budou dál žít v trvalém míru a přesto hned příští rok začala brutální válka. "Nemluvím o těch časech proto, že bych se bál, že jsme na hraně nové katastrofy. Ale proto, že Evropa je strážce míru," prohlásil Juncker.

Před blížícími se volbami, v nichž zřejmě posílí nacionalistické a proti EU zaměřené politické síly, šéf končící Evropské komise jednoznačně odmítl "přehnaný nacionalismus, který šíří nenávist a ničí vše, co mu stojí v cestě".

Jednota podle něj umožňuje EU být významným globálním hospodářským hráčem v době, kdy za sebou nechává dědictví hospodářské krize. Juncker připomněl, že při obchodních jednáních v Pekingu, Tokio či s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu mohl mluvit jako reprezentant největšího jednotného trhu na světě. Pro někoho prý mohla být dohoda, kterou s Trumpem uzavřel, překvapením. "Ale nemělo by být překvapivé, že Evropa uspěje, pokud mluví jedním hlasem," dodal Juncker.

Ve světě, kde musí Evropa dnes a denně čelit vnějším výzvám, je podle něj potřeba dál pokračovat ve snahách o budování jednotnější EU. Dosavadní rozšiřování bloku označil za úspěch, unie musí najít jednotný pohled ohledně západobalkánských zemí.

V projevu také zdůraznil potřebu obrany klimatické dohody z Paříže, kterou Trumpova americká administrativa odmítá.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1