Kiska: Hrozí, že bezohledné zájmy ve střední Evropě stáhnou region zpátky, vysíláme matoucí signály

ČTK

raz

Ve střední Evropě existuje riziko, že bezohledné zájmy domácí politiky stáhnou region zpět, a to v době, kdy Evropa potřebuje vyjádřit sílu a jednotu. Na mezinárodní konferenci Globsec to dnes řekl slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň kritizoval projekt plánovaného plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa jako projev sobeckých ekonomických zájmů s politickými dopady.

„V celém regionu, včetně Slovenska, sledujeme matoucí politické signály, které podkopávají naši evropskou a transatlantickou identitu, podporují příběhy propagandy nebo váhavý projev solidarity s našimi spojenci. Líčí EU a NATO jako zloděje naší suverenity,“ uvedl Kiska. Dodal, že právě ti, kdo hlásají potřebu ochrany suverenity, nejvíce poškozují národní a evropské zájmy.

Hlava slovenského státu při úvodním projevu konference řekla, že bez EU by střední Evropa nedosáhla ekonomického úspěchu. „Žádný hospodářský růst nemůže převážit demokratické nedostatky nebo sobecké národní zájmy, jež ohrožují náš evropský projekt. Nesmíme dopustit další rozdělení Evropy,“ dodal.

Slovensko bude hledat nového prezidenta. Znovu už kandidovat nebudu, oznámil Kiska

sinfin.digital