Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Kiska se zastal nespokojených farmářů. Kritizují zejména systém dotací

Kiska se zastal nespokojených farmářů. Kritizují zejména systém dotací

Slovenský prezident Andrej Kiska se zastal nespokojených farmářů, kteří na podporu svých požadavků například v oblasti pronájmu půdy a vyplácení dotací uspořádali protestní jízdu desítkami traktorů napříč celým Slovenskem a dnes přijeli k úřadu vlády v Bratislavě. Ústupky zemědělcům ohlásil kabinet premiéra Petera Pellegriniho.

Část farmářů na Slovensku se již v dubnu obrátila na slovenské úřady se seznamem požadavků včetně změn v podmínkách přidělování státní půdy farmářům či ohledně vyplácení dotací za hospodaření na pozemcích. Menší farmáři v uplynulých měsících upozornili na případy, kdy jim spekulanti brání v přístupu k pronajaté půdě či blokují čerpání přímých plateb. Tvrdili také, že se jim nedostalo pomoci od příslušných úřadů.

 

„Situace je vážná. Stát selhává při vynucování práva. Potřebujeme vrátit vládu zákona na venkov. Potřebujeme vyjasnit majetková práva k pozemkům, protože ta vytvářejí půdu pro spekulanty, aby dostávali dotace,“ řekl Kiska, když jako první vysoký politik na Slovensku přijal zástupce nespokojených farmářů během jejich protestní akce.

Hlava slovenského státu ocenila, že ve zmíněné záležitosti vláda učinila první kroky. Ministryně vnitra Denisa Saková dříve během dne ohlásila, že bude vytvořen zvláštní tým z příslušníků policie a prokurátorů, kteří se budou zabývat případy, na které upozornili farmáři.

Zemědělcům se kromě jiného nezamlouvá, že slovenská zemědělská platební agentura (PPA) vyplácí dotace na půdu těm osobám, které na pozemku hospodaří, byť k parcelám nemají vlastnické ani jiné právo. „PPA nezajímá, kdo má k pozemkům právní titul. Proto dochází hlavně na východním Slovensku k fyzickým napadením (farmářů), aby subjekt, který chce žádat o dotace, vytlačil oprávněného žadatele z pozemku,“ řekl po schůzce s hlavou státu jeden z nespokojených zemědělců František Oravec.

Protestní jízdu z východního Slovenska do Bratislavy zahájili zemědělci v pondělí. Právě drobní farmáři z východní části země upozornili na případy, kdy se je spekulanti snažili vytlačit z pozemků, aby se dostali k dotacím. Upozornili také, že konkurence záměrně podala žádost o dotace na pozemky, na kterých hospodaří jiný farmář. To vedlo k tomu, že PPA na daný pozemek peníze nevyplatila žádnému z žadatelů, na což prý doplatili hlavně menší zemědělci.

Drobných farmářů se již dříve zastal slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár, který řekl, že stávající nastavení systému dotací je nenormální. Ministerstvo zemědělství tehdy v reakci uvedlo, že úřad pracuje na zlepšení podmínek pro farmáře a že většinu zmiňovaných problémů zemědělců by měla projednat policie, prokuratura a soudy.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1