Korupce a ohrožená vláda práva. Europoslanci proberou souvislosti Kuciakovy vraždy

ČTK

lup

Evropský parlament se večer bude zabývat zprávou skupiny europoslanců, která loni navštívila Slovensko kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Mise europarlamentu tehdy konstatovala, že na Slovensku přetrvávají obavy z korupce, která podkopává principy právního státu, a že navzdory výměně vlády se v praxi mnoho nezměnilo. Skupina pak absolvovala podobnou misi na Maltě, kde byla předloni zavražděna reportérka Daphne Caruanová Galiziová.

"Pracovní skupina v průběhu své činnosti odhalila několik obecných nedostatků, které mohou oslabovat právní stát, dělbu moci a nezávislost soudnictví v některých členských státech," uvedli autoři textu, o němž dnes poslanci budou debatovat a v dubnu hlasovat. Text také zdůrazňuje, že vražda Caruanové Galiziové, Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyvolala obavy mezi novináři v celé Evropské unii.

Podle slovenské prokuratury čin souvisel s investigativní prací novináře. Z objednání vraždy nedávno vyšetřovatel obvinil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Ten byl jedním z lidí, kterým se Kuciak ve svých článcích často věnoval.

sinfin.digital