Kriminalizace ženské obřízky? Nepomůže, migranti potřebují své tradice, říká pro INFO.CZ expertka

Markéta Žižková

Diskuse kolem postihování ženské obřízky v Evropě je vyhraněná. Mnohé státy chtějí těmto zákrokům zabránit skrze trestní právo, podle španělské odbornice na migraci Marii Catariny La Barbery ale kriminalizace nepomáhá. „Migranti někdy potřebují pokračovat ve svých tradicích. Zákrok provozují potajmu. Pokud mají dívky po zákroky zdravotní komplikace, tak nemohou jít do nemocnice. A to může vést opravdu až ke smrti. Myslím, že bychom měli přemýšlet nad tím, co opravdu chceme: zabránit zdravotním komplikacím, nebo říct, že my jsme ti dobří, kteří obřízku odmítají,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ. Globální migrace se podle ní u mužů a žen v podstaných ohledech liší. Jak a v čem přesně? Čtěte rozhovor.

Jsou ženy v migračním procesu zranitelnější než muži?

Ano, určitě. Migranti jsou nabíráni na základě pracovní poptávky v Evropě. Muži směřují na stavby nebo do zemědělství. Pro tento nábor nástroje fungují. Ženy směřují spíše do pečovatelského sektoru. V něm legální cesty pro migraci neexistují. Ženy tak většinou v zemi zůstávají i potom, co jim skončí povolení k pobytu. To je staví do zranitelné pozice. Svůj pobyt nemohou regulérně obnovit, a tak si nemohou ani vyjednat dobré pracovní podmínky.

Průzkumy ukazují, že pak čelí zneužívání, v některých případech i sexuálnímu. Nemají žádnou právní ochranu.

Jejich práce je přitom velmi potřebná. Západní společnost je často odkázána na to platit za péči o děti nebo starší členy rodiny. To zaopatřují většinou migrantky, protože jejich práce je levnější. Někdy prostě rodiny ani nemají prostředky na to zaplatit více. Nesnažím se tedy říct, že ti, kteří takovou pomoc využijí, jsou špatní. Jde o systém, který funguje špatně.

Ukrajinský velvyslanec pro INFO.CZ: Rusko vede proti EU hybridní válku, chystá si půdu k agresi

sinfin.digital