Kvůli Polsku bylo na unijní schůzce dusno. Jako jediné popíralo diskriminaci homosexuálů a protestovalo

ČTK

lup

Polsko se na zasedání ministrů spravedlnosti zemí EU v Lucemburku při debatě o naplňování Listiny základních práv Evropské unie odmítavě vymezilo vůči právům homosexuálů. Varšava podle diplomatů protestovala proti odkazu na diskriminaci homosexuálů a lesbiček v chystané závěrečné deklaraci ministrů spravedlnosti osmadvacítky. Podle agentury DPA to večer potvrdil rakouský ministr spravedlnosti Josef Moser.

Účastníci jednání informovali, že napětí v místnosti bylo citelné. Zástupci některých zemí označili za ostudu, že se země EU nedokázaly shodnout na společném postoji k tématu jako jsou základní práva. Někteří to podle DPA označili za bezprecedentní.

Polsko je přitom na pranýři EU kvůli možnému ohrožení základních hodnot unie a Evropská komise zahájila s Polskem řízení kvůli justiční reformě konzervativní vlády. Dnešní konflikt s tím ale přímo nesouvisí, poznamenala DPA.

Ministři spravedlnosti EU vydávají každý rok zprávu obsahující mimo jiné bilanci stavu základních práv v EU. Spor s Polskem se rozhořel kolem pasáže odkazující na častou diskriminaci, násilí a nenávist projevovanou vůči sexuálním menšinám. Polský zástupce se odmítl podepsat pod formulaci, že ministři berou na vědomí opatření Evropské komise na podporu rovnoprávnosti lesbických, gay, bisexuálních či transsexuálních osob (LGBT).

10 let od smrti Jörga Haidera: zůstaly miliardové dluhy i tajemství. A nesmazatelná stopa v Česku

sinfin.digital