Lagardeová zkrotí ekonomické hříšníky, lákání Česka do eurozóny bude silnější, říká Zahradník

Eliška Kubátová

Hra o pomyslné trůny EU nasměrovala do čela Evropské centrální banky Christine Lagardeovou. „Je dáma na správném místě,“ říká k nominaci francouzské političky ekonom a odborník na problematiku Evropské unie Petr Zahradník, podle kterého Lagardeová může přispět k větší disciplinovanosti eurozóny – v porovnání se stávajícím guvernérem ECB Mariem Draghim je totiž mnohem zkušenější v tom, jak neukázněné země „zpacifikovat“. Její zvolení však může mít také dopady na Česko a další evropské státy, které se roky snaží vyhnout přijetí eura. „Přijde na to, že budeme daleko více tázáni a lákáni k tomu do eurozóny vstoupit,“ říká přední český odborník a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru v rozhovoru pro INFO.CZ.

Je podle Vás Lagardeová tou správnou volbou do čela ECB?

Pokud bych měl říct, že je jednou jedinou, byl bych na pochybách. Ale jestli mám říct, že je správnou volbou mezi pěti nebo šesti možnými kandidáty, tak určitě ano. Tím chci říct, že není jedinou představitelnou osobou, která by tuto pozici zvládla, místo v úzkém finále výběru ale určitě má a návrh unijních lídrů je podle mého velice kompetentní.

Lagardeové je sice vyčítáno, že nemá hluboké ekonomické vzdělání, že se v podstatě celý život pohybovala v politice a že nemá zkušenost s tím, jak banky fungují, přesto si myslím, že její kurikulum je velice působivé. A to i v porovnání s ostatními osobnostmi, které byly v této souvislosti zvažované – ať už se jedná o německého kandidáta Jense Weidmanna, nebo duo Finů Olliho Rehna a Erkkiho Liikanena. To jsou pro vedení ECB suverénně nejlepší kandidáti a žádný z nich by nebyl šlápnutím vedle, to samé však bohužel nemůžu říct o zbylých pozicích, které mají být v rámci EU nově obsazeny. Nicméně Lagardeová je podle mě dáma na správném místě.

Von der Leyenová bude šéfkou Evropské komise, uspěla jen o devět hlasů. Jaký je její příběh?

sinfin.digital