Lídry EU čekají horké chvilky. Řidiči kamionů jim chtějí hodit na hlavu nová pravidla pro práci v zahraničí

Lucie Bednárová

Proti novým pravidlům v mezinárodní silniční přepravě, která v těchto měsících vznikají v Bruselu, chtějí už zítra a ve čtvrtek protestovat bulharští dopravci. Vybrali si k tomu dny, kdy bude v bulharském hlavním městě Sofii pořádně rušno – už zítra večer tamu neformální večeří odstartuje jednodenní vrcholné setkání unijních politických špiček, na které přijede i český premiér v demisi Andrej Babiš. Bulhaři chtějí politikům protestem ukázat, že nesouhlasí s připravovanou unijní legislativou pro dopravní firmy. Stejně jako čeští dopravci jsou totiž přesvědčení, že je diskriminační a oslabí jejich postavení na společném trhu.

Složitá pravidla, nabobtnalá administrativa a vysoké náklady, které se v konečném důsledku můžou podepsat na konkurenceschopnosti firem. To pro dopravce především z východní Evropy představují nová pravidla pro mezinárodní silniční dopravu, která nyní připravují unijní instituce. Už zítra proto v hlavním městě Bulharska Sofii začnou dvoudenní demonstrace místních přepravců, kteří s něčím takovým nesouhlasí.

Jak připomíná tisková agentura DPA, datum protestů si dopravci nezvolili náhodně. Ve dnech, kdy chtějí svými auty blokovat bulharskou metropoli, se bude tzv. silničním balíčkem, který upravuje podmínky pro vysílání řidičů v odvětví silniční dopravy, zabývat bulharský parlament. A aby toho nebylo málo – kromě toho do města zamíří i unijní politické špičky, které tu čeká summit věnovaný vztahům EU se západním Balkánem. Českou republiku na něm bude reprezentovat premiér v demisi Andrej Babiš.

Od Čechů se můžeme učit, jak zacházet s Romy, říká pro INFO.CZ španělský europoslanec

sinfin.digital