Londýn před vyjednáváním s EU hýří sebevědomím. Brexit bez dohody je i proto stále reálnější

ČTK

mk

Vláda britské premiérky Theresy Mayové se pátek shodla na tom, že bude usilovat o vytvoření zóny volného obchodu s Evropskou unií po opuštění tohoto společenství. Zároveň ale zintenzívnila přípravy pro případ, že brexit nastane bez dosažení dohody s Bruselem. Dá se totiž očekávat, že britský plán narazí na odpor EU, upozornila dnes v komentáři na svém webu britská zpravodajská televize Sky News.

Britský návrh předpokládá, že země zachová stejné předpisy pro všechno průmyslové a zemědělské zboží, tak jak je dodržuje doteď coby stávající člen unie. Naopak se ale Londýn chce uvolnit od pravidel EU v oblasti služeb, které jsou jedním z hlavních hnacích motorů britské ekonomiky. Ministři se shodli, že spolu s tím se musí Británie smířit s tím, že evropské trhy budou méně dostupně pro její služby.

Kabinet si byl podle všeho nucen připustit, že je nepravděpodobné, že EU bude s tímto plánem souhlasit, protože se brání čemukoli, co by hrozilo rozdělením jednotného unijního trhu. Proto posílil přípravy i na brexit "bez dohody".

Mayová uvedla, že doufá, že britský plán pomůže tomu, aby brexitové rozhovory s EU, které v zásadě v posledních několika měsících vázly, pokročily kupředu.

Mayová čelila odporu části kabinetu. Podle Sky News ministr pro brexit David Davis podle všeho vyjádřil vážné výhrady k plánu, protože měl vážné pochybnosti o tom, že se Brusel jím vůbec bude zaobírat. Nakonec ale s plánem souhlasili všichni členové kabinetu a nikdo se nerozhodl podat demisi, jak se zprvu v médiích spekulovalo.

"Jedná se o důležitý další krok v našich jednáních s Evropskou unií. Ale samozřejmě máme ještě spoustu práce, abychom zajistili, že se s EU dostaneme v říjnu do konečného bodu," řekla v pátek Mayová televizi Sky News s odkazem na říjnový summit Evropské unie, který má být v otázce brexitu klíčový.

sinfin.digital