Macron chce velkou reformu eurozóny, narazil ale na německý odpor. Berlín se bojí, že bude jen platit

Marek Hudema

Francouzský prezident Emmanuel Marcron v úterý promluví před evropskými poslanci. Chce je získat pro své plány reformy Evropské unie a zejména eurozóny. Narazil už ale na odpor Německa. To se bojí, že francouzské reformní plány zaplatí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron loni vyhrál prezidentské volby ve Francii mimo jiné svojí proevropskou rétorikou a sliby rozsáhlé reformy Evropské unie. Evropa podle něj má být soudržnější, bezpečnější, dynamičtější a ekonomicky výkonnější. S reformami se mělo začít hned a kdo se nechtěl připojit, na toho se nemělo čekat. Macron chtěl posílit zejména blok zemí platících eurem, vybudovat evropskou obdobu Mezinárodního měnového fondu, dokončit vytváření bankovní unie, aby se zabránilo příštím krizím, a vybudovat skutečně celoevropské politické strany. Po necelém roce to ale vypadá, že se mu zatím nepodařilo prosadit skoro nic.

Evropský měnový fond, který měl vzniknout ze záchranného fondu eurozóny ESM zřejmě nevznikne. Proti je Německo, které se obává, že by jen přispívalo a chudší jihoevropské země platící eurem by se vezly a těžily by z toho. Speciálně němečtí sociální demokraté – koaliční partner strany CDU-CSU německé kancléřky Angely Merkelové – mají o projektu Evropského měnového fondu velké pochybnosti. Navíc proti je i šéf německé centrální banky Jens Weidmann, který se patrně stane příštím šéfem Evropské centrální banky.

CEFC slibovala Portugalsku, že bude centrálou jako ČR. Chystaný nákup ropné firmy ale zkrachoval

sinfin.digital