Macron klesá na dno. Zvládne se francouzský prezident znovu postavit na nohy?

Lucie Bednárová

Hvězda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který při svém zvolení do Elysejského paláce před 17 měsíci dokázal strhnout davy a vyvolat v nich naděje v lepší budoucnost, pohasíná. Macronovu politiku nyní podporuje necelých 30 % Francouzů a nízká popularita prezidenta tak trhá rekordy. Macron i proto sází na včera zveřejněný návrh státního rozpočtu, který má povzbudit francouzskou ekonomiku a vrátit jej zpět do hry.

„Ano, ano, je to velmi dobrá vláda! Opravdu velmi dobrá vláda, ale pro bohaté, kteří vyhazují chudé lidé na ulici. Není to vláda pro ty, co skutečně pracují!“ říká v reportáži The New York Times šedesátiletý Fernand Aso, který prodává olivy a koření na malém tržišti v městečku Civray ve střední Francii. A zdaleka není sám. Oblast, kde obyčejně dominovali socialisté, představuje jednu z mnoha, které v prezidentských volbách na jaře loňského roku místo „tradiční“ volby vsadily na charismatického, teprve devětatřicetiletého bývalého investičního bankéře Emmanuela Macrona.

Někdejší ministr hospodářství ve vládě socialistického prezidenta Francoise Hollanda dokázal přesvědčit davy, že zrovna on je ten, kdo dokáže znovu rozhýbat skomírající francouzskou ekonomiku. Jak podotýká NYT, zatím to však vypadá, že většinu lidí, kteří v něj věřili, zklamal.

Europoslanec Ježek: Vyhrožují mi. Česko řídí Babišův PR tým

sinfin.digital