Macron šikuje spojence do eurovoleb. Chce postavit sílu proti euroskeptikům a populistům

Lucie Bednárová

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce výrazně promluvit do výsledků voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu příštího roku. Dává proto dohromady alianci „progresivně smýšlejících“ stran z celé EU a podle informací z Macronovy blízkosti by její vznik měl oznámit už na přelomu roku. Hlavním cílem je postavit se euroskeptikům, kteří podle očekávání budou v kampani sbírat body na ostré kritice EU a těžit z obav lidí z příchodu migrantů.

„Smyslem je vytvořit koalici, která spojí progresivně smýšlející politiky v jedné společné platformě, která by stála nad zavedenými stávajícími politickými skupinami,“ cituje nejmenovaný zdroj z Elysejského paláce bruselský server EurActiv (s odvoláním na agenturu Reuters). Francouzský prezident Emmanuel Macron podle něj v těchto měsících usilovně pracuje na přípravě celoevropské kampaně před volbami do Evropského parlamentu, v níž chce zastavit populistické, často extremistické, strany, které se do evropských voleb chystají s euroskeptickým a protiimigračním programem.

Volby do Evropského parlamentu budou v celé EU od 23.–26. května 2019, a aby Macron se svým tažením uspěl, jasno o nové alianci musí být podle zdroje do konce letošního roku. „Kolem prosince až ledna,“ specifikoval.

Dohra skandálu Selmayrgate: Povýšení mocného úředníka bylo účelové, Komise nectila pravidla

sinfin.digital