Maďarsko vystoupí z jednání OSN o globálním migračním paktu. Je to hrozba pro svět, tvrdí

ČTK

raz

Maďarsko zahájí proceduru odchodu z jednání OSN o globálním paktu o migraci. Oznámil to dnes ministr zahraničí Péter Szijjártó, informovala agentura Reueters. Dohoda je podle šéfa maďarské diplomacie zcela proti bezpečnostním zájmům země. Dokument, který by měl být formálně schválen až v prosinci, mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo.

"Tento dokument je naprosto proti bezpečnostním zájmům Maďarska," uvedl Szijjártó a dodal, že dohoda pro svět představuje "hrozbu".

Minulý týden globální pakt o migraci schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA, které se z jednání v loňském roce stáhly. Prezident Donald Trump tehdy řekl, že je pakt neslučitelný s migrační politikou Washingtonu.

Nezávazná dohoda bude oficiálně přijata na ministerské schůzce letos v prosinci v marockém městě Marrákeš. Maďarsko chce od dohody odstoupit ještě před jejím definitivním přijetím. Schůzky v Marrakéši se už nehodlá podle Szijjártóa účastnit a proti paktu chce vystoupit také v případě, že se o něm bude hlasovat na Valném shromáždění OSN.

sinfin.digital