Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Malta ustoupila, loď Aquarius může vplout do jejích přístavů. Migranty si rozdělí pět států EU

Malta ustoupila, loď Aquarius může vplout do jejích přístavů. Migranty si rozdělí pět států EU

Několik zemí Evropské unie si mezi sebou rozdělí 141 migrantů z lodi Aquarius a další stovku běženců z jiných plavidel ve Středozemním moři. Napsal to deník El País, který se odvolává na zdroje ve španělské vládě. Aquarius bude moci zakotvit na Maltě, odkud migranti poputují do dalších zemí. Evropská komise (EK) dnes uvedla, že půjde o Francii, Německo, Španělsko, Portugalsko a Lucembursko.

„Malta učiní ústupek a umožní té lodi vplout do svých přístavů, ačkoli není ze zákona povinna to udělat,“ oznámila maltská vláda. „Malta bude fungovat jako logistická základna a všech předpokládaných 141 migrantů na palubě bude rozděleno mezi Francii, Německo, Lucembursko, Portugalsko a Španělsko,“ citovala ze sdělení agentura Reuters.

Malta zároveň informovala, že k jejím břehům bylo v pondělí dopraveno dalších 114 běženců. Šedesát z nich má být přerozděleno mezi další státy EU. Podle zdrojů deníku El País se na rozdělení migrantů dohodla šestice zemí, přičemž z obou skupin má 60 lidí přijmout Španělsko. Portugalská vláda oznámila, že přijme dohromady 30 migrantů z lodi Aquarius a dalších plavidel, která se teď nacházejí u Malty.

Loď Aquarius, kterou provozují humanitární organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), čeká na povolení k zakotvení od minulého pátku, kdy u libyjských břehů vzala na palubu 141 migrantů. Přibližně polovinu z nich tvoří osoby mladší 18 let. Své přístavy o víkendu této lodi uzavřely Itálie i Malta, stejně jako před dvěma měsíci, kdy plavidlo převáželo přes 600 afrických běženců. Tehdy po devíti dnech na otevřeném moři nakonec Aquarius přijalo Španělsko.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos dnes uvedl, že Evropská unie potřebuje najít dlouhodobé řešení migrační otázky. „Nemůžeme se spoléhat na náhodné domluvy, potřebujeme udržitelná řešení. Nejde o zodpovědnost jednoho členského státu nebo malého počtu, ale Evropské unie jako celku,“ prohlásil Avramopulos.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1