Mayová pojede z Bruselu s nepořízenou. Dohoda o brexitu se znovu otevírat nebude

ČTK

lup

Britská premiérka Theresa Mayová v Bruselu schytala další ránu. Na schůzce se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem si poslechla očekávatelný verdikt: Brusel už dojednanou brexitovou dohodu nebude znovu otevírat. Nic na tom nemění ani diplomaticky jemné prohlášení, že vzájemný rozhovor byl „konstruktivní“. V pondělí se znovu sejdou vyjednavači obou stran, prostor pro kompromis je ale minimální. Mayová mezitím manévruje na domácí půdě, kde pro svoji dohodu stále hledá podporu parlamentu.

Slove šéfa Evropské komise Junckera nejsou překvapením. Zopakoval, že Evropská unie nebude měnit podmínky brexitové dohody, je ale ochotná upravit doprovodný text právně nezávazné politické deklarace.

„Oba lídři se shodli, že jejich týmy by měly debatovat o tom, zda je možné najít cestu, která by zajistila co nejširší podporu v britském parlamentu a která by byla ve shodě se zásadami dohodnutými Evropskou radou,“ uvedl k jednání Junckera a Mayové mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Těžkosti na domácí půdě

Britský list The Daily Telegraph před bruselskou schůzkou uvedl, že Mayová chce odložit druhé parlamentní hlasování o brexitové dohodě, původně plánované na příští týden, až na konec února. Podle deníku nestihne do příštího týdne vyjednat změny ohledně klíčové irské pojistky. Při prvním hlasování byla její představa o brexitu odmítnuta, a to mimořádně drtivou většinou.

sinfin.digital