Mayová před byznysmeny hájila svůj plán brexitu. Slíbila, že přistřihne křídla pracovníkům z EU

ČTK

lup

Britská premiérka Theresa Mayová před zástupci britských podnikatelů hájila předběžnou dohodu o vystoupení Británie z EU, kvůli níž čelí na domácí politické scéně nejhorší krizi za dobu svého působení ve funkci. V Bruselu se mezitím sešli zástupci vlád 27 států unie s cílem připravit mimořádný nedělní summit, na němž by měly členské země dohodu formálně schválit. Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier dnes ocenil pokrok v jednáních a vyzval všechny strany, aby v nynější klíčové fázi "zachovaly klid". Spořádaný brexit pak Barnier označil za základ ambiciózního a strategického partnerství mezi 27 členskými státy EU a Británií stojící mimo evropský blok.

Mayová dnes v projevu k účastníkům výroční konference Konfederace britského průmyslu (CBI) řekla, že země díky dohodě získá po brexitu zpět kontrolu nad svými zákony, penězi a migrací. Občané členských zemí EU tak už podle Mayové "nebudou předbíhat ve frontě" kvalifikované pracovníky ze třetích zemí, například "inženýry ze Sydney a softwarové vývojáře z Dillí".

Premiérka zdůraznila důvěru v to, že se jí podaří dohodu o vystoupení své země z evropského bloku uzavřít a že je odhodlána dovést takzvaný brexit do zdárného konce. Dokument ale musí ještě mimo jiné projít přes britský parlament, což se nyní jeví jako hlavní překážka.

Brexit: Stojí za ním peníze z Ruska? Komentář bývalého státního tajemníka Prouzy

sinfin.digital