Mayová se kvůli brexitu sklonila před opozicí. Poslední šance, nebo mazaná strategie?

Eliška Kubátová

Po sérii tří neúspěšných hlasování, kdy se britské premiérce Therese Mayové ani jednou nepodařilo protlačit brexitovou dohodu přes poslance, se šéfka vlády rozhodla udělat zásadní obrat – vyzvala ke spolupráci lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna. Zastánci tvrdého brexitu z její Konzervativní strany ale nemají pro něco takového ani trochu pochopení a Mayovou ostře kritizují. Podle některých komentátorů proto hrozí rozpad strany. Premiérka však tvrdí, že nemá na výběr. Expert na EU Jan Kovář to v rozhovoru pro INFO.CZ vidí jinak a mluví o součásti strategie ministerské předsedkyně, jak najít podporu pro její dohodu.

„Toto je těžká doba pro všechny... Ale můžeme a musíme najít kompromis, který zajistí Britům to, pro co hlasovali,“ vysvětlila britská premiérka své rozhodnutí začít spolupracovat s lídrem opozice Jeremy Corbynem, který nabídku „s velkou radostí“ přijal.

Po úterním sedmihodinovém jednání vlády, které bylo podle britských médií nejdelší v moderní historii země, také oznámila, že evropskou sedmadvacítku požádá o další odklad brexitu. Chce tak zabránit neřízenému odchodu země, ke kterému by jinak 12. dubna pravděpodobně došlo. Odklad by však podle jejích slov neměl být delší než do 22. května – v opačném případě by se totiž Británie musela účastnit květnových voleb do Evropského parlamentu. 12. duben za mezní termín označuje i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Iva Pekárková: Je to trapné, ale brexit pomůže ilegálům, uražení Češi odcházejí

sinfin.digital