Merkelovou by mohl nahradit Merz. Zastánce jaderné energetiky a věčně poražený

Jen pár hodin po oznámení Angely Merkelové, že nebude kandidovat na předsedkyni CDU, se objevila jména jejích možných nástupců. Jako první se o post předsedy německých křesťanských demokratů údajně přihlásil Friedrich Merz, považovaný německými médii za nejdůležitějšího, ale zároveň „věčně prohrávajícího“ soupeře současné německé kancléřky.

 

Merz hodlá svůj záměr ucházet se o nejvyšší stranický post v CDU oznámit oficiálně až dnes večer, podle deníku Bild, který se odvolává na blízké zdroje z Merzova okolí, je však jeho kandidatura už hotovou věcí. O novém šéfovi či šéfce německé křesťanské demokracie by se mělo rozhodnout 2. prosince na stranickém sjezdu v Hamburku. Merkelová už kandidovat nebude, v čele německé vlády ale chce zůstat i nadále..

Friedrich Merz je známý německý právník, manažer a bývalý předseda poslanecké frakce CDU/CSU v německém parlamentu v letech 2000 až 2002. Další dva roky zastával funkci místopředsedy. Ačkoliv právě Merzovi mnozí političtí komentátoři předpovídali zářnou politickou budoucnost , on sám měl smůlu v tom, že v jeho okolí začala zářit ještě zářivější hvězda Angely Merkelové. Současná německá kancléřka vytlačila Merze z nejvyšších pater politiky až na politickou periférii.

Merkelová už nebude kandidovat na předsedkyni CDU. V politice skončí nejpozději v roce 2021

sinfin.digital