Migrace vryla do myslí Čechů stav zásadního ohrožení, říká v rozhovoru pro INFO.CZ komisařka Jourová

Lucie Bednárová

Migrační krize, kterou EU v současné době prochází, způsobila, že Češi cítí nejistotu a bojí se o svou existenci. „Na ulici nebo v tramvaji se mě lidé už neptají na nařízení o ochraně osobních údajů GDPR, ale na migraci,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ česká eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová. Proč to tak je? Proč mají Češi podle ní obavy a proč otázka migrace vykopává v Evropě hluboké propasti? I o tom se vedla řeč.

„V poslední době mezi lidmi cítím nejistotu a často mi kladou úplně základní existenční otázky. Neptají se na ekonomickou bilanci Evropy, ale na to, jestli se třeba neblíží válka, nebo jestli budou mít co jíst. Migrace vryla do myslí lidí stav naprosto zásadního ohrožení,“ říká v připravovaném rozhovoru, který v příštích dnech vyjde na webu INFO.CZ, evropská komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová.

Migrační krize, která se jeví jako největší současný problém Evropy, vykopala během posledních let na kontinentu hluboké propasti. „Musím říct, že v této věci cítím stále větší příkop vzájemného nepochopení, kdy západ mluví o solidaritě a východ o bezpečnosti. To jsou naprosté mimoběžky,“ vysvětluje Jourová. Cesta z toho je pouze jedna – začít urychleně realizovat řešení, která jsou už na stole a na kterých se unijní instituce včetně členských států dohodly už dříve.

Babiš v renomovaném deníku torpédoval snahy EU o řešení migrace. Chce dohodu s rozvrácenou Libyí

sinfin.digital