Migrační kvóty ztrácí v EU podporu. Co čekat teď? Státy se snaží zachovat status quo, říkají experti

Eliška Kubátová

„Očekávám, že kvóty na přerozdělování uprchlíků jsou definitivně passé,“ řekl v neděli premiér Andrej Babiš. Reagoval tak na slova německé kancléřky Angely Merkelové, která pro magazín Spiegel připustila, že prosazení uprchlických kvót v roce 2015 navzdory odporu několika členských zemí včetně Česka nepřispělo ke smíru v Evropě. Takzvané „migrační kvóty“ tak v unii ztrácejí podporu stále víc a odsouhlasení přerozdělovacího mechanismu, o kterém se v evropských institucích v současnosti jedná, zřejmě neprojde. Jak tedy řešit budoucí migrační krize v Evropě?

Rozhodnutí ze září 2015, kdy byli ministři vnitra Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska svými kolegy z ostatních zemí Evropské unie přehlasovaní, dnes německá kancléřka Angela Merkelová považuje za neúspěch. V neděli to sdělila pro německý Spiegel s tím, že tento krok nepřispěl ke smíru v Evropě. Na základě tehdejšího hlasování bylo rozhodnuto o tom, že si členské země EU mezi sebe přerozdělí 120 tisíc žadatelů o azyl, kteří připluli do Itálie a Řecka a enormně tak tyto dvě země zatěžovali.

Kromě žaloby Evropské komise proti Česku, Polsku a Maďarsku tehdejší rozhodnutí Rady EU zanechalo u některých zemí nechuť se na mechanismu přerozdělování – často označovaného jako „kvóty“ – jakkoliv podílet. Právě princip přerozdělování azylantů mezi zeměmi EU je však součástí návrhu Evropské komise z roku 2016, o kterém v současnosti jednají členské země. A právě na tomto bodu rozhovory dodnes váznou.

„Chtěl bych normálně žít, domů se už vrátit nemůžu,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ migrant čekající na azyl v Itálii

sinfin.digital