Míří Řecko k předčasným volbám? Tsiprasova koalice se rozpadá, ministr rezignoval

adk

Může se zapsat do dějin tím, že vyřeší desítky let starý spor mezi Řeckem a Makedonií o název bývalé jugoslávské republiky. Řecký premiér Alexis Tsipras ale možná položí za oběť tomuto úspěchu vlastní vládní koalici. Jeho partner, pravicová strana Nezávislí Řekové, v neděli ale oznámil, že z vlády odchází. Ve hře tak jsou předčasné volby.

Kvůli dohodě v neděli rezignoval ministr obrany Panos Kammenos. Zároveň oznámil, že Nezávislí Řekové opouští vládní koalici, kterou tvoří spolu s levicovou stranou Syriza premiéra Alexise Tsiprase. Není dosud jasné, jak Kammenosův krok ovlivní budoucnost vládní koalice i řecký souhlas s dohodou, kterou v pátek schválil makedonský parlament.

Nezávislí Řekové zastávají názor, že Makedonie je označení, které se může používat výlučně pro severní řeckou provincii. Právě tato premise byla předmětem sporu mezi Řeckem a jeho sousedem. Makedonie (míněno stát) kvůli tomu oficiálně musela používat označení Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM) a nemohla vstoupit do EU a NATO.

Italští neofašisté chtějí unést Palacha a jeho odkaz. Posilují a chybí jim modla na tričko

sinfin.digital