Mocný úředník Selmayr ovládající Brusel zůstává, ustál i kritiku europoslanců. Zatím

Lucie Bednárová

Německý právník a šedá eminence Bruselu s velkým vlivem na šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera Martin Selmayr si i nadále ponechá křeslo generálního tajemníka celé instituce. Evropští poslanci, kteří včera zasedali ve Štrasburku, způsob jeho jmenování, které se vymykalo běžným standardům a zavánělo politickou motivací, sice zpochybnili, Selmayrovu hlavu ale nakonec nepožadovali. Případ ale ještě není zdaleka uzavřen, Evropský parlament ho chce znovu otevřít a na stole ho má i unijní ombudsman.

„Nyní jsme se ocitli v situaci, kdy musíme na celou tuto věc nahlížet bez emocí, objektivně a s jistou dávkou klidu,“ reagoval na včerejší usnesení Evropského parlamentu eurokomisař pro lidské zdroje Günther Oettinger. „Při jmenování svého nového generálního tajemníka dodržela Komise ducha i literu všech pravidel stanovených ve služebním řádu, která platí pro všechny instituce,“ zopakoval už poněkolikáté.

Evropští poslanci se včera ve Štrasburku shodli na tom, že postup, který Komise při jmenování Selmayra zvolila, nebyl transparentní a „mohlo by se na něj nahlížet jako na pokus o puč“. Připustili, že komisaři, kteří bývalého šéfa Junckerova kabinetu jednomyslně podpořili na novou pozici, kde bude mít pod palcem více než 30 tisíc úředníků, mohli vybočit z daných pravidel, a jejich kroky by se proto měly znovu přezkoumat. Nelíbilo se jim ani to, že kritizovaný postup pošpinil pověst unijních institucí, a neměl by se proto do budoucna opakovat. O rezignaci Selmayra ale Evropský parlament nakonec nepožádal.

Aféra Selmayrgate a arogance institucí ničí pověst EU. Zbytečně. Glosa Lucie Bednárové

sinfin.digital