Moderní autorské právo v EU je zatím v nedohlednu. Návrh zamrzl v europarlamentu

Lucie Bednárová

Hlasování v Evropském parlamentu o reformě autorského práva, která má odpovídat na měnící se digitální prostředí, je zatím v nedohlednu. K novým pravidlům se europoslanci ve výboru pro právní záležitosti JURI měli vyjadřovat v těchto týdnech, podle zjištění redakce se však projednávání stále více protahuje, a zpoždění tak nabere i hlasování na plénu. Podle vlivného českého europoslance Pavla Svobody, který výbor JURI vede, nelze vyloučit ani možnost, že návrh nové legislativy bude dotahovat až nově složený Evropský parlament, který vzejde z voleb v květnu příštího roku.

„Přesný termín hlasování v právním výboru v tuto chvíli nemůžeme potvrdit,” řekl redakci český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který výboru JURI předsedá. Za důvod označuje to, že se jedná o náročnou problematiku. „Ještě více než kdy jindy je důležitá prvořadá kvalita a nikoli rychlost projednávání,” uvedl.

Evropská komise přišla s reformou autorského práva v EU v roce 2016. Chtěla tak reagovat na rychle se rozvíjející digitální prostředí. Nové technologie totiž postupně proměnily způsob produkce a distribuce hudby, filmů, televizních a rozhlasových pořadů, knih a tisku a změnily také způsob, jak se k nim lze dostat. Běžně se dnes využívá streamování hudby, platformy s nabídkou videí na vyžádání a také agregátory informací.

V KDU-ČSL začal boj o místa na kandidátce do europarlamentu, vést ji chce Benešík i Svoboda

sinfin.digital